Ingrid Stenbeck

Kjære Maria Høili

  • Skrevet 22.02.2016 klokka 10:23
  • Kategori: Blogg

Dette innlegget har jeg vegret meg litt for å starte på, eller for å i det hele tatt skrive. Er ikke en slik person som rakker ned på andre personer eller andre bloggere, men når jeg kommer over de som faktisk ikke kan det de snakker om, spesielt når det er snakk om noe jeg brenner for så mye som ernæring og et sunt kosthold så må jeg bare skrike ut. 

Dere har kanskje fått med dere Marias innlegg om at vi i vesten bare blir "feitere og feitere"? 


Maria.

Du legger ut i dette innlegget to bilder av formfulle kvinner (ikke sykelig fedme). Fordi dette må man klare å skille på. Det er forskjell på fedme og overvekt. 
Den nyeste utgaven av sports illustrated swimsuit 2016, har nemlig valgt å fronte en overvektig supermodell.. Ja, hun har en BMI på 30. Dette er det man kaller overvektig, men hun kan være sunn for det? Om man skulle bare regnet på BMI så kan jeg garantere at det er mange som hadde blitt regnet som overvektige, noe av det viktigste er å se på fettprosenten. Det er noe som BMIen ikke klarer å regne ut. 

Du skriver: "Verden blir bare fetere og fetere. Og nå skal det bli en allmenn aksept og godkjennelse for å være feit også. Gratulere med tilbakesteg."

De fleste vet at for å gå ned i vekt så må man forbrenne mer enn man tar inn. Det er ikke så vanskelig å forstå, MEN det er flere grunner til overvekt, du kan være et sunt indivd selv om du har noen ekstra kilo på kroppen. For i ditt innlegg har du ikke snakket om sykelig fedme, men overvekt. Det er to forskjellige ting. 

Andre årsaker til overvekt:
►Csyster på eggstokkene

Spiseforstyrrelse (ja overspising, trøstespising/emosjonellspising er en spiseforstyrrelse akkurat på lik linje som bulimi og anoreksi) Dette blir kanskje ikke snakket om like høyt, men det er et faktum. 
Lite søvn. Har du en sunn livsstil, men går ikke ned i vekt kan mangel på søvn være en årsak. Lite søvn kan endre nivået av hormoner som regulerer matinntaket og kroppsfettet og føre til at man blir mer sulten og får mer appetitt.
Enkelte medikamenter kan gjøre at du legger på deg
Fedme og/ eller overvekt kan gå i arv. 
Røykekutt. Nikotin virker på mekanismene som regulerer appetitten i hjernen og gjør at røykere har vanskelig for å skille mellom nikotinhunger og sult. Når de slutter å røyke oppleves røykesuget som appetitt.

Du skriver i innlegget ditt at vi lever i et mer utseendefokusert samfunn nå enn før, og at du reagerer på at vi ikke kan fokusere mer på det indre enn det ytre. Det er jeg enig i, men da må du også gjøre det? Du taler med to tunger i dette innlegget når du rakker ned på de som er overvektige, men sier at vi skal fokusere på de indre kvaliteter med mennesket. En kvinne eller en mann med BMI på 30 er ikke mindre verdt eller en dårligere person enn en person med BMI på 23. Det forstår du også?

Jeg er enig i at vi må være ærlig med oss selv og ta oss selv i nakken før det har gått for langt, men den måten du snakker om overvektige på er både respektløst og unødvendig. Du snakker som om alle skal gjøre som deg, og bare det du gjør er riktig. 

Men, du vet at tynne også kan være usunne selv om de ikke legger på seg? De kan ha fett som omfavner indre organer, men som vi andre ikke ser. 


Tynn på utsiden, tykk på innsiden - Det er nærmere 50% av kvinner (60% av menn) som er slanke på utsiden, men som lever med mye fett rundt indre organer. De har like stor risiko for hjertesykdommer, høyt kolesterol, diabetes o.l som synlig overvektige.
Folk som går ned i vekt av å spise mindre og usunn mat blir ofte slik, det er derfor trening er så viktig når man skal ned i vekt eller endre livsstil. Det mister mye av sin hensikt å gå ned i vekt om man ikke blir sunnere eller får bedre helse. 

Tykk på utsiden - tynn på innsiden. Dette blir klassifisert som sunnere da fett som ligger like under huden ikke er like farlig som det såkalte bukfettet og fett rundt indre organer som lever o.l. Det er faktisk svært mange sumobrytere som har lite fett på innsiden, dette fordi de spiser opp et stort fettlag kun på utsiden da de trener i tillegg.
Dette er en av grunnene til at BMI blir helt feil måletall å bruke på alle ? spesielt de som trener. Det er mange som havner i feilaktig klassisfisering som overvektig, men som er godt trente med svært lite kroppsfett både på innside og utside. På den andre siden er det mange som ansees som «normale» eller til og med «undervektige», men som har en farlig andel fett rundt indre organer fordi de aldri trener.
Man kan derfor ikke stole blindt på hva vekten sier, selvom vekten viser mindre så betyr ikke det mindre fett (på innsiden) og vice versa.

Du kan derfor ikke bare dømme etter øyemål. 


Så, nå, vil du si at hun er "feit"? Det kan kan godt tenkes at hun til og med er sunnere enn flere av oss. 

Ser i ditt nyeste innlegg at du prøver å forklare deg, men du graver deg rett og slett bare mer ned, spør du meg. Sammenligner sukkeravhengighet med kokain? JA! Sukker er avhengighetsskapende, men NEI det ødelegger ikke kroppen på langt nær som om du skulle vært narkoman? Hva er det for noe tull? JA du kan få abstinenser av sukker, men ikke så store som abstinensene etter kokain. 

Enig i at raffinert sukker matvarer er unødvendig, men hva med å konsentrere seg om det enkle du kan ta ut av kosten som du egentlig ikke behøver, i stedet for å bli helt nazi? Kutt feks den ekstra sjokoladen, det ene glass med brus eller hold deg til godis èn gang i uka? For de som er overvektige så er det ikke så mye som skal til for at de skal gå ned i vekt, hvis det ikke er en annen grunn en stillesitting som er årsaken. Ikke gå for hardt ut med en gang for da får du straks panikk og må starte fra scratch igjen. 

Om du en sjelden gang har dårlig tid og bare MÅ ty til enkle løsninger? Ja, da kan du for eksempel gå for nøkkelhullvarene i butikken. Dette er varer som inneholder minst sukker, salt og fett i dens varegruppe. Så da er du hvertfall på den sikre siden. 

Håper du lærte noe. 

Hilsen oppgitt leser. 

Knøttet

22.02.2016 kl. 10:54
Bra skrevet!

Hilsen en som er sykelig overvektig på grunn av mer enn stillesitting, og som heller ikke spiser mye sukker og drit ;) :) Og ja, jeg har søkt om hjelp lenge, og nå skal jeg endelig få det :)

Ha en fortsatt god mandag! :)

Ingrid

22.02.2016 kl. 10:56
Knøttet: Takk skal du ha :-) Herlig at du endelig skal få hjelp!
Ha en fin dag videre du også!

Julie Winge

22.02.2016 kl. 10:56
Veldig bra innlegg Ingrid! Du har helt rett, mer er det ikke å si om den saken!

Ingrid

22.02.2016 kl. 10:57
Julie Winge: Tusen takk, Julie :-)

gryshverdag.blogg.no

22.02.2016 kl. 11:17
Godt skrevet.. Hun godeste MH vet sjelden hva det er hun egentlig snakker om og og så snart hun får kritikk på sine innlegg er det jo så ufattelig synd i henne for alle misforstår jo hva det er hun vil nå fram til med sine innlegg.. Nei hun burde komme seg ned fra sin kjepphøye hest og begynne å heller snakke om ting hun har peiling på, om det da er noe i det hele tatt :) Ha en fortsatt fin mandag!

NGK

22.02.2016 kl. 19:59
VELDIG bra skrevet, Ingrid! Og bra du retter på henne + gir henne rett kunnskap å gå ut ifra neste gang. Du er utrolig flink innen dette feltet, det må du vite. :) Lærte så sykt mye nå.

Ingrid

22.02.2016 kl. 20:04
NGK: Tusen takk, Nicole! Så bra du også lærte noe! :-)

22.02.2016 kl. 21:28
Jada;) Hvor er linker som bekrefter det du påstår. Du vet at fedme forsaker livstilsykdommer ?mange av de du refererer til over, 50% av befolkningen i vesten er overvektige . Det er ikke jeg , men ekspertene som setter mål for hva som er sunt og ikke. Og jo, sukker er faktisk mer avhengighets dannende en kokain, om du hadde følgt med på forskningsprosjektet utført på rotter, så valgte 40 av 43 sukker forran kokkain , dette førte ikke bare til synlig fedme, men de mistet også orienteringsevnen sin. ALT man putter inn i munnen påvirker kroppen, inaktivitet på toppen av dårlig kost er en uheldig kombinasjon. Hva du putter i munn påvirker også søvn. Dette er en syklus. Årsak effekt.

Ingrid

22.02.2016 kl. 22:17
Anonym: jeg har studert ernæring og lærte mye av dette på skolen. Har aldri sagt at det du putter inn i kroppen ikke påvirker deg?. Og ja, jeg vet at de som sliter med fedme er i risikosonen for livsstilssykdommer. Men det skriver vel noe om det også?
Ingrid

Hei! Jeg er en jente på 21 år fra Fredrikstad. Blogger om alt som opptar meg mellom himmel og jord. Følg gjerne med :-)


KONTAKT
ingrid-kristine@hotmail.com
Norske blogger

Search

Bloggdesign

hits