Ingrid Stenbeck

Siste dagene i Budapest

  • Skrevet 18.02.2016 klokka 11:58
  • Kategori: Blogg

God formiddag alle kjente og ukjente! 

Nå er tiden inne for at jeg skal fortelle om min dag nummer to i Budapest. 

Dette var en dag for sightseeng, tenkte vi. Mamma og jeg var ute av hotellet ganske tidlig etter frokost. For dere som kan litt historie så har dere kanskje hørt om skoene som står ved bredden av Donau? Dette er et minnesmerke og må nok være Europas mest diskrete monument. 

Så vi da, mamma og jeg dro på leting, vi visste at dette minnesmerket lå på Pestsiden, men hvor? Så, vi tok med oss et kart og gikk ut. 


Langt om lenge, så fant vi ut at vi rett og slett hadde gått feil vei. Ja, vi skulle gått til venstre og ikke høyre. Sånn var det! Heldigvis var det fint vær den dagen så vi fikk sett deler av byen vi ikke hadde sett før, før vi igjen snudde og gikk dit vi egentlig skulle. Mer turist enn det jeg følte meg der og da har jeg vel aldri følt meg før, tror jeg. 

Da vi kom frem var det mange mennesker der som sto i stillhet ved elvebredden og bare..så på skoene. Ja, i stillhet. Noen tok bilder, men de fleste bare var helt stumme. Det var en helt spesiell opplevelse for meg og rart å se skoene som bare var plassert slik, rett ved Donau. 


Om monumentet
Dette er et minne til jøder som i vinteren1944/1945, ble i Budapest revet opp av sengene sine midt på natten, unge, gamle, til og med små barn ble stilt på rekke og rad ved bredden av Donau, der jeg sto for et par dager siden. De ble bedt om å ta av seg skoene sine, alle som én - før de ble henrettet på stedet. Kroppene falt deretter ned i vannet. 

60 par. Alt i alt 120 sko. Et par damesko står pent oppstilt, andre sko står i kaotisk formasjon, alle vendt mot elva. 

Eierne deres er borte.

Parlamentet i Budapest ligger et steinkast unna, men du ser ikke skoene derfra.
Nesten usynlige plater nedfelt i bakken forteller oss hva som skjedde med menneskene som ble ført hit. 
Monumentet er laget av en filmskaper og en skulptør, og innviet i 2005.

Det var så utrolig sterkt å se, hvertfall når jeg visste historien bak. Fikk vondt inni meg. Hva drev menneskene til å nesten utrydde jødene på det tidspunktet? 

Før andre verdenskrig var hver fjerde innbygger i Budapest jøde. I dag er fire av hundre innbyggere jøde... 
Bak udåden sto Pilkors-partiet, et antisemittisk nasjonalsosialistisk parti under ledelse av Ferenc Szálasi. Det Hitler-tro partiet styrte bare en kort stund, fra oktober 1944 til januar 1945. Men tre måneder var nok.

Så om dere en eller annen gang skal til Budapest så vil jeg anbefale å oppsøke dette monumentet. 


Etter dette så måtte vi gjøre noe hyggelig. Jeg følte at jeg kunne brase ut i gråt når som helst. Ja, jeg er en veldig følsom person og åpner meg for alt og ingenting.. 

Så vi gikk og tok en kaffe! Vi er begge store kaffedrikkere så det passet jo veldig bra! Jeg har blitt utrolig glad i cappuchino? Er det sånn det skrives? Haha, uansett - dere skjønner hva jeg mener. Var på en Mc café, ja. En kafé som også er en mc donalds! Den var egentlig sykt fin! (til å være begge deler), og kaffen var supergod!


Jeg vet ikke helt hvorfor jeg fikk sjokoladesaus i kaffen, men det går ner, si! 

På kvelden var vi ute og spiste på en italiensk restaurant som heter TG Italiano, tror jeg, om jeg ikke husker helt feil - hadde utrolig god mat. Merker jeg blir sulten bare av å tenke på det til og med. Mamma skulle prøve å ta bilde av meg, noe som aldri går bra. Da mener jeg ALDRI. Jeg er jo bare så fotogen. 


Her er det 3 vakre forsøk på bilde. Hva skjer? Blunker liksom på hvert bilde? Haha. Går det an. Og DET smilet i bilde nummer to da? Nei, jeg er ikke selvkritisk, men altså - Hallo. 


Dag 3 og som var den siste dagen vi hadde sammen var vi egentlig bare hos broren min, besstilte mat, spiste og koste oss med Disneyfilm. 
Dag 4 og som var denne mandagen gikk kun til reising. Vi dro fra hotellet rundt elleve og var ikke hjemme før sene kvelden. Så var utrolig sliten når jeg kom hjem.  men jeg skal ikke klage. Hadde en utrolig fin tur og tror nok neppe at det blir min siste i og med at broren min nå bor der. hehe ;)

Nå skal jeg ta meg en ny kopp med kaffe!! 

Vi blogges senere!

Ingrid

Hei! Jeg er en jente på 21 år fra Fredrikstad. Blogger om alt som opptar meg mellom himmel og jord. Følg gjerne med :-)


KONTAKT
ingrid-kristine@hotmail.com
Norske blogger

Search

Bloggdesign

hits