Ingrid Stenbeck

Får du i deg nok protein?

I dag har jeg vært pescitarianer i åtte dager og det går bare lettere og lettere, men får jeg egentlig i meg nok protein?

En av de største grunnene til at flere ikke slutter eller i hvert fall kutter ned på kjøttspisingen er at de er redd for å ikke få i seg nok protein. Dette skyldes enkelt og greit mangel på kunnskap. 

All naturlig mat vi spiser er livgivende og på den måten kan du ikke gjøre så mye feil, men protein ivaretar en rekke livsviktige oppgaver i kroppen din. Du må ha protein for at kroppen skal fungere. All protein som kroppen din tar opp brytes ned til aminosyrer, kjent som kroppens byggeklosser. All animalsk mat inneholder de åtte essensielle aminosyrene trenger til gjenoppbygning og reparasjon. En essensiell aminosyre vil si en aminosyre som kroppen ikke klarer å lage selv. Alt i alt har vi 13(?) om jeg ikke husker helt feil. 

Disse åtte aminosyrene som kommer fra animalske mat kan imidletid virke syredannende i kroppen noe som gjør at det tar flere dager å bryte ned og fordøye. Dette råtner også ofte på veien gjennom fordøyelsessystemet. Dette fører til at det danner seg avfallsstoffer som kan være giftige og utmattende, og som kan forårsake oppblåsthet og fordøyelsesproblemer.
Selv synes jeg dette høres litt ekkelt ut. Dette er også en av grunnene til at mediene sier at det å spise rødt kjøtt simpelthen kan føre til tarmkreft, men ikke bli helt paranoid nå, Haha her er det snakk om mengde så hvis du ABSOLUTT ikke vil slutte å spise kjøtt er det helt okei, men du kan jo for eksempel ha en eller to kjøttfrie dager i uken?

Vegetabilske proteiner finnes i all mat som vokser til korn, frø, planter, eller trær - ofte mange ganger så stort som det opprinnelige frøet. Bare tenk på solsikkekjernen for eksempel, som blir til en 2-3 meter høy blomst. Denne maten er mye lettere for kroppen å fordøye, samtidig som den forsyner hver eneste celle i kroppen med de samme byggeklossene. Når det er sagt så er det livsviktig at du kombinerer de ulike vegetariske proteinkildene, slik at du får i deg alle de ulike essensielle aminosyrene du trenger for en sunn kropp. Dette tror jeg ikke at det er så mange som tenker over. Før jeg studerte ernæring i fjor så var protein for meg "bare" protein og jeg hadde ikke noen særlig formening om alle proteinkildene.. Og nå er det kanskje litt vanskelig for de som ikke har noen forkunnskaper å kunne vite hvilken type protein du får i deg og hva du skal spise for å få i deg nok - det har jeg full forståelse for. Jeg har vært der jeg også!Tre ulike grupper proteiner

 Korn, frø og belgfrukter
Disse er viktige nettop fordi de forsyner oss med ulike former med aminosyrer som sammen danner proteiner. Belgfrukter omfatter alle slags bønner - Limabønner, kikerter, svartøyebønner og kidneybønner (om noen var i tvil om det)


♥ Alle frø og nøtter
Utmerkede proteinkilder!! Ha noen frø eller nøtter i gjevne mellomrom for eksempel med i salaten din så vil du fort merke alle fordelene. Disse proteinkildene (Bønner, frø og nøtter) er de mest livgivende og kroppsbyggende du kan spise. Nøtter og frø gir oss dessuten essensielle fettsyrer som største delen av hjernen og nervesystemet består av. 

♥ Soyabaserte produkter
Mange velger også å spise soyaprodukter. Soyaprodukter inneholder alle åtte essensielle aminosyrene kroppen trenger for å få nok protein, og i naturlig stand så kan kroppen din utnytte dette til det fulle. I nedbrutt form, slik som for eksempel soyasaus eller tofu så er den komplette proteinkilden frostyrret. Her er det da bedre å få i seg grønne søyabønner regelmessig hvis du skal sverge til soya. De eneste andre komplette proteinkildene for vegetarianere er blågrønne alger, spirulina og chlorella. - De tre tenkte jeg kanskje å skrive om ved en senere anledning. 

Ved å ha tenkt litt mer gjennom dette så vil jeg med hånden på hjertet si at; NEI. Jeg får ikke i meg nok protein. Gjør du?

Caroline

10.11.2015 kl. 15:45
Du er så flink! Blir bare lettere og lettere det her :)

Ingrid

10.11.2015 kl. 15:51
Caroline: Jaa, Takk :-)
Ingrid

Hei! Jeg er en jente på 21 år fra Fredrikstad. Blogger om alt som opptar meg mellom himmel og jord. Følg gjerne med :-)


KONTAKT
ingrid-kristine@hotmail.com
Norske blogger

Search

Bloggdesign

hits